Verzorgingstips
Zorg goed voor uw voeten!
Laten we even stilstaan bij iets belangrijks: je hebt maar één paar voeten, en die moeten je een heel leven dragen. Stel je eens voor hoeveel duizenden kilometers je met die trouwe stappers zult afleggen!
Onderweg kunnen er echter wat ongemakken voor doen, zoals eelt, likdoorns en die vervelende ingegroeide nagels. Maar geen zorgen! Met de onderstaande tips kun je deze ongemakken aan je voeten voorkomen of verlichten. Zo houd je jouw voeten in topvorm.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeepresten achteraf goed afspoelt. Het is goed om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en een paar druppels tea tree olie.
Droog je voeten na het wassen steeds goed af. Ook tussen de tenen. Eventueel kun je wat talkpoeder aanbrengen of je voeten inwrijven met een verzorgende voetcreme. Ik heb verschillende voetcreme te koop. Vraag gerust een sample om wat uit te proberen.
Draag elke dag een paar schone wollen of katoenen sokken. Sokken gemaakt van dit materiaal kunnen het overtollige vocht absorberen. Synthetische sokken nemen transpiratievocht minder goed op. Ook na het sporten trek je best je schoenen en sokken zo snel mogelijk uit en spoel je voeten met koud water.
Kies voor schoenen die je voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber en nylon. Ook sportschoenen hou je best niet te lang aan. Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoeisel zodat ze goed kunnen uitdrogen. Het is verstandig om je schoenen uit te doen zodra je thuiskomt.
Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, kleedkamers of gemeenschappelijke douches. Zorg ervoor dat je altijd slippers draagt in openbare ruimtes. Was sokken en handdoeken op minimaal 60 graden en draag elke dag schone sokken.
Blaren onderop de voet ontstaan meestal door wrijving tussen voet en schoeisel of tussen de tenen. Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. Als de bovenlagen van de huid loslaten of scheuren, ontstaat er een zakje dat zich snel met vloeistof vult.
Niets doen is in principe de beste behandeling. Door de blaar dicht te laten kan die bovendien niet vuil worden of besmet raken door contact met aarde of stof. Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een pleister.
Uitzondering zijn blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen, zoals op de voetzolen. Die doorprik je beter om te voorkomen dat ze openscheuren en eventueel gaan infecteren.
Door onaangepast schoeisel te dragen, door overgewicht, het doorzakken van de voorvoet, een teen- of voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem ontstaan er wrijvingen op de voet. Deze wrijvingen kunnen eelt veroorzaken.
Eelt ontstaat meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plekken krijgen de grootste druk te verwerken tijdens het staan en lopen.
Eelt kan pijnlijk worden wanneer je je schoenen aantrekt. Bovendien is eelt heel erg droge huid waardoor er barsten en kloven kunnen ontstaan. Deze zijn wel erg pijnlijk en kunnen bloeden en zelfs ontsteken.
Door de aanhoudende druk op de eelt kan die als een omgekeerde piramide naar binnen groeien waardoor er likdoorn ontstaat. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Ga hier niet zelf mee aan de slag, ik kan u hiermee vakkundig helpen.
Zweetvoeten is een onderwerp waar veel mensen liever niet over praten, vooral omdat het vaak geassocieerd wordt met onaangename geuren. Toch klopt deze benaming eigenlijk niet, aangezien zweet op zichzelf geen geur heeft wanneer het uit het lichaam komt, inclusief de voeten. Laten we eens dieper ingaan op hoe zweetvoeten ontstaan, of dit alleen een zomerprobleem is, en hoe je ze kunt behandelen en voorkomen.
Hoe ontstaan zweetvoeten?
Zweetvoeten worden veroorzaakt door een samenspel van vocht, warmte en huidschilfers. Onze voeten hebben ongeveer 500 zweetklieren per vierkante centimeter, die dagelijks gemiddeld een kwart liter vocht produceren. Dit vocht houdt de huid van de voeten zacht en soepel, maar het creëert ook een ideale omgeving voor bacteriën om te gedijen. Vooral in de warme, vochtige sokken en schoenen voeden deze bacteriën zich met oude huidschilfers. Onder deze omstandigheden vermenigvuldigen de bacteriën zich snel en verbinden ze zich met de geurstoffen in het zweet, wat leidt tot die kenmerkende onaangename geur van zweetvoeten.
Onderliggende oorzaken van overmatig zweten
Het onderliggende probleem van overmatig zweten kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder:
- Diabetes
- Overgewicht
- Overgang
- Overactieve schildklier
- Stofwisselingsstoornissen
Behandeling van zweetvoeten
De penetrante geur van zweetvoeten is vervelend, maar het probleem gaat verder dan alleen de geur. Warme en vochtige voeten vormen ook een ideale omgeving voor huid- en nagelschimmels. Hoe kun je dit aanpakken? De behandeling van zweetvoeten richt zich op twee aspecten:
- Het verminderen van overmatig zweten.
- Het verminderen van het aantal bacteriën dat verantwoordelijk is voor de onaangename geur.
Er zijn diverse voetdeodorants beschikbaar die onaangename geuren bestrijden en overmatig zweten tegengaan. Deze producten werken verkoelend, verfrissend en bieden bescherming tegen nieuwe geurontwikkeling. Als het probleem echter aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
Tips om zweetvoeten te voorkomen
Als je last hebt van zweetvoeten, kun je de volgende tips toepassen:
- Was je voeten tweemaal per dag en droog ze grondig af.
- Draag sokken van natuurlijke materialen zoals katoen, zodat je voeten kunnen ademen.
- Kies voor schoenen van leer, aangezien leer zich aanpast aan de vorm van je voeten en ademend is.
- Wissel dagelijks van schoenen om ze de kans te geven te drogen en de groei van bacteriën te stoppen.
Met deze eenvoudige maatregelen kun je zweetvoeten voorkomen en je voeten fris en gezond houden.